Blogs 2018

Spaanse ergotherapeuten Nora en Pilar doen vrijwilligerswerk bij Corazones Unidos.

Van januari tot juni 2018 kon het team van Corazones Unidos beroep doen op Nora en Pilar, twee jonge spaanse ergotherapeuten, die het nieuwe activiteitencentrum voor jongvolwassenen met een verstandelijke handicap mee hebben helpen uitbouwen. Hierbij een verslag (in het engels) van hun bevindingen. 

 

Muchas gracias Nora y Pilar!

Download
Verslag Therapie Activiteitencentrum
Verslag Therapie Activiteitencentrum.pd
Adobe Acrobat document 40.6 KB

Psychologe Franka Verbruggen op stage bij Armonía Mental

In mei en juni 2017 deed Franka Verbruggen, een jonge Vlaamse psychologe die nog een master of science opleiding Global Health volgde in Maastricht, een stage van 8 weken in het project Armonía Mental in Prosalud. Een boeiende neerslag van haar kwalitatief onderzoek naar de levensomstandigheden en de (on)toereikendheid van zorg voor psychisch welzijn bij mensen met psychiatrische problemen kan u lezen in bijgevoegde masterproef. 

Dank aan Franka voor dit mooie werk! Het geeft de medwerkers in Prosalud inzichten en moed om constructief veder te bouwen aan een betere geestelijke gezondheid bij de plaatselijke bevolking.

Download
Families Caring For Mentally Ill Patients: A Qualitative Study In Rural Nicaragua
Verbruggen Franka (I6023182)
NGO Prosalud
Ciudad de Dario
Nicaragua
May 15th– June 30th 2017
MasterthesisGH_VerbruggenF.pdf
Adobe Acrobat document 174.0 KB

Josee op werkbezoek in Nicaragua van 27/11 tot 10/12/2017

Meer info over dit werkbezoek kan je volgen via deze link.


Anne op werkbezoek in Nicaragua van 18 tot 30 april 2017

Werkbezoek PROSALUD 

Ik was benieuwd om nu – nadat ik in augustus vorig jaar met de groep Monicare de verschillende Nicamig@s-projecten bezocht had –  de evolutie te zien van het project Corazones Unidos; het project Armonía Mental en vooral de sinds december 2016 ingenomen nieuwe gebouwen van Prosalud. Ook naar de bouw van de nieuwe ‘policlinica Helena Catarina’ was ik nieuwsgierig.

Het nieuwe centrum Prosalud mag gezien worden! Het complex ligt langs de grote toegangsweg van de Panamericano naar het centrum van Ciudad Darío. Via een grote aarden inrit rijd je het helemaal met hekken omringde centrum met ruime parking binnen. Twee lange gebouwen zijn verbonden met een mooie gezellige overdekte patio en bijhorende keuken waar het personeel kan eten en elkaar kan ontmoeten.

Alles is mooi geschilderd en afgewerkt. De mooie aanplantingen rondom geven het geheel een frisse gezellige indruk.

 

Het eerste gebouw geeft toegang tot het kantoor van de directie waar een kleine vergaderruimte aan verbonden is; daarnaast zijn er onthaal- en administratieve ruimte(s) en het magazijn waar de medicamenten worden gestokkeerd.

 

Het tweede gebouw omvat de buroruimtes van respectievelijk de medewerkers van het project Corazones Unidos en het project Armonía Mental. 

Ernaast ligt een mooie grote zaal die heel waarschijnlijk zal ingericht worden als activiteitencentrum voor de cliënten/patiënten van de 2 projecten. 

Tegenover de patio ligt dan nog een derde gebouw met een verdiep. Op het gelijksvloers zijn de buro’s van Damiaanactie gelegen. De Belgische organisatie waarmee Prosalud een alliantie heeft. Via een trap aan de buitenkant van het gebouw kom je in een mooie grote vormingsruimte terecht. Alle deelwerkingen kunnen hier terecht voor vorming en seminaries.


Project Corazones Unidos

Ik heb 2 dagen meegewerkt met Eduardo en Magali, de 2 kinesisten van CU. Op woensdagvoormiddag geven zij beiden kiné in Darío. Ze doen dit in het centrum van Los Pipitos.Vanaf 8u ’s morgens komen met mondjesmaat moeders (soms één enkele vader) met hun gehandicapt kind binnen, sommigen hebben er dan al enkele uren stappen opzitten om daar te geraken. Opnieuw was het mooi om zien hoe hartverwarmend Eduardo en Magali met de kinderen omgaan. Alsook met de ouders die actief betrokken worden bij de kiné-oefeningen. Ik zette mij er bij en praatte met een aantal moeders. Je merkt dat de kiné-sessie van hun kind tevens een ontmoetingsmoment is voor ouders onder elkaar. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe.

In de namiddag doen zij administratief werk. Ik bekeek alle dossiers mee en Eduardo toonde mij hoe zij handelingsplannen en evaluaties opstellen. Daarna deed ik een poging om hen het principe van de duplomethodiek uit te leggen. Ze waren gefascineerd. 

Donderdag 20 april ben ik als chauffeur met de hele (para)medische equipe naar Terrabona gereden. Eduardo demonstreerde mij hun nieuwe video programma waarmee logopedie gegeven wordt. Terwijl wij daarmee bezig waren, meldde zich een mama aan met een meisje van 9 jaar dat slechtziend is en vermoedelijk ook een ontwikkelingsachterstand heeft. Magali deed een intakegesprek. Rond 10u vertrokken we naar enkele omliggende comunidades waar we enkele huisbezoeken deden. In de namiddag bracht ik een bezoek aan Bayron en zijn mama en aan Doribel en haar mama. Twee gezinnen waar ik steeds even langsga als het kan. Zij wonen in het centrum van Terrabona en zijn erg arm!

In de late namiddag woonde ik nog de wekelijkse vergadering van de staf van Prosalud bij.

Hier werd o.a. van gedachten gewisseld rond de idee om een dagactiviteitencentrum uit te bouwen op het domein van Prosalud. Dit zou zowel dienen voor de doelgroep van Corazones Unidos als voor patiënten van het project Armonía Mental.

Deze ervaringen en nieuwe perspectieven neem ik mee naar België om er in Nicamig@s verder over na te denken.


Project Armonía Mental

Omdat Felipa verlof had heb ik pas de tweede week van mijn bezoek met haar een werkdag meegevolgd. In de voormiddag gaf zij vorming aan een groep gezondheidsbrigadiers van de regio die bij haar een basiscursus van een aantal dagen komen volgen over “Wat is Salud Mental?”. Het was best boeiend om in het spaans mee te volgen en ook af en toe een woordje te placeren. De cursisten worden actief betrokken bij de vorming. Mooi om te zien was o.a. een rollenspel dat ze speelden! Bedoeling is dat deze vrijwilligers-brigadisten in hun eigen comunidad ook actiever mensen met geestelijke gezondheidsproblemen kunnen herkennen en hen kunnen adviseren waar ze met hun problemen terecht kunnen. Voor het project Armonía Mental hebben zij aldus een belangrijke signaalfunctie.

In de namiddag hebben we een aantal huisbezoeken gedaan. Ik werd geconfronteerd met enkele zeer schrijnende levensomstandigheden van mensen met GGZ-problemen. Totaal aan hun lot overgelaten; de familie die er geen raad mee weet, niet weet wat er aan de hand is. Geen diagnose, geen medicatie, geen behandeling…Veel werk aan de winkel! Felipa neemt nota van elke situatie. Het eerste wat zou moeten gebeuren is dat er een psychiatrisch onderzoek gebeurt..en wetende dat er maar enkele psychiaters zijn in de hele regio, die dan nog eens privé werken! Hoe hiermee omgaan? Weer stof om in België met de werkgroep over na te denken…


Werkbezoek Tierra Buena : nieuw project Nicajo 

In naam van de Nica-jongeren uit België heb ik een overleg gehad met de verantwoordelijken van het Fans-project die bereid zijn om het jongerenproject  nieuw leven in te blazen.

We praatten over een voorstel dat al eerder door Dr. Toon was gesuggereerd en waarin de jongeren zich konden vinden. Het project houdt in dat vierde en vijfdejaars leerlingen van de 3 middelbare scholen van Terrabona (zijnde Terrabona dorp zelf; Monte Grande in Cuanjiniquil en Montaña Grande) een sociaal, cultureel, milieu of sportief project indienen en dit dan uitvoeren. Met als doel dat jongeren zich meer bewust worden van een aantal waarden en hun leven meer zin kan geven.

Afspraak is dat Carla Suarez, voorzitster van Tierra Buena, de directies van de 3 scholen zal aanspreken om dit voorstel voor te leggen. Indien positief, verwachten we dat tegen einde mei een globaal projectvoorstel wordt ingediend.

Er wordt een steunbedrag van 500 € per project voorzien. 

We zijn benieuwd of we de scholen hier snel voor in beweging krijgen…

Heleen en Laurane in Terrabona Nicaragua

 

"Maandag maakten we kennis met het project ‘Corazones Unidos’ waar we de komende twee maanden stage zullen lopen. We kregen een rondleiding in het nieuwe gebouw van ‘Pro Salud’ (onder deze organisatie zijn een heel aantal projecten ondergebracht, waaronder ook Corazones Unidos)."

Blogs 2016

Josee in Nicaragua 

 

"Wat ging de tijd weer snel! ik heb genoten van deze reis en hoop ooit nog te kunnen terugkeren. Dank aan iedereen die mij hier heeft opgevangen. Vooral aan Toon en Francisca om mij van en naar de luchthaven te brengen. Om mij onderdak te bieden ! Dank u Francisca en Toon....."

Rina en Gerard : Na een onderbreking van ongeveer twee jaar terug van weg geweest!

 

In de tuin van Prosalud wordt verder gezwoegd, de productie van de estufas loopt als een trein.

Download
Reisverslag 20 jaar FANS
Naar aanleiding van het 20 jaar bestaan van het project FANS, ben ik op 4 december 2016 afgereisd naar Nicaragua. Na een nachtje rust bij de familie Bongaerts, waarvoor mijn dank, ben ik op maandag doorgereisd naar Terrabona waar het feest voor FANS zou doorgaan.
Reisverslag 20 jaar FANS 2.pdf
Adobe Acrobat document 223.3 KB